Werkgever zit vast aan AOW’er met arbeidscontract voor onbepaalde tijd.

Onlangs kregen wij een arbeidscontract onder ogen van een AOW’er, ….. voor onbepaalde tijd.
De werkgever realiseert zich waarschijnlijk niet dat ze tot de dood aan elkaar zijn verbonden. Na het passeren van de pensioengerechtigde leeftijd, waarbij volgens elke CAO het arbeidscontract kan worden ontbonden, ontstaat er geen moment meer waarop het contract éénzijdig mag worden opgezegd, anders dan door een faillissement* of overlijden. *Omdat het in dit voorbeeld om een gemeentelijke instelling gaat is een faillissement praktisch ondenkbaar.

Wanneer de werkgever de arbeidsrelatie wil beëindigen zonder dat daar economische gronden (zoals bijvoorbeeld een reorganisatie) voor zijn, moet het arbeidscontract door de kantonrechter worden ontbonden. Dit gaat doorgaans gepaard met het betalen van een ontslagvergoeding. (=tegenwoordig transitievergoeding)
Aangezien de werknemer in dit voorbeeld al sinds 2002 bij deze werkgever in dienst was in dezelfde functie, komt het de werkgever duur te staan wanneer de werkgever het arbeidscontract wil ontbinden.

Een mogelijke oplossing om bovenstaande problematiek te voorkomen is de AOW’er laten werken in een uitzendconstructie.
Een uitzendkracht mag 52 weken in een fase A uitzendcontract worden uitgezonden. In fase A hoeft een werkgever niet door te betalen bij ziekte en loopt de werkgever niet het risico vast te zitten aan een contract.

Meer weten? Wij bieden u een gratis adviesgesprek aan. bel 055 – 843 62 82.